Bedrijvengids.

Investeringen in Defensie 2024

Het Nederlandse kabinet wil meer investeren in Defensie. De oorlog in Oekraïne en de bredere zorgen over de internationale veiligheid hebben ertoe geleid. Het kabinet erkent dat de Nederlandse defensie in de afgelopen decennia te veel bezuinigingen heeft gekend. Dit heeft geleid tot een achterstand in capaciteit en materieel.

Een van de belangrijkste speerpunten van het Nederlandse kabinet is de verhoging van het defensiebudget. Nederland wil zich houden aan de NAVO-norm waarin wordt gesteld dat lidstaten twee procent van hun bruto binnenlands product (bbp) aan defensie moeten besteden. Hoewel Nederland hier jarenlang onder bleef heeft het kabinet in de afgelopen jaren stapsgewijs meer geïnvesteerd. Maar de verwachting is dat dit ook in het komende jaar doorzet. Er worden miljarden vrijgemaakt om de slagkracht van de krijgsmacht te vergroten. Ook zullen nieuwe moderne technologieën en wapensystemen worden aangeschaft.

Een belangrijk deel van de investeringen zal gericht zijn op de modernisering van het materieel. Dit betreft onder meer de aanschaf van nieuwe F-35 gevechtsvliegtuigen en Leopard 2 tanks. Het kabinet ziet daarnaast het belang van cyberveiligheid en wil meer middelen inzetten voor de bescherming tegen digitale aanvallen. Vandaag wordt de Defensienota gepresenteerd.

Het Nederlandse kabinet toont met de geplande investeringen in defensie zijn toewijding aan het versterken van de veiligheid van het land en de internationale gemeenschap. De dreiging van geopolitieke instabiliteit benadrukt de urgentie van deze investeringen. Vorige maand liet de Nieuwe Britse regering ook weten waar hun investeringen op gericht zullen zijn.

Bron: NOS.nl

Lees alle blogs