Bedrijvengids.

De meest voorkomende belastingaftrekken waar je recht op hebt

Belasting betalen hoort erbij, maar gelukkig zijn er belastingaftrekken die je kunnen helpen om minder belasting te betalen. Veel mensen zijn zich echter niet bewust van alle aftrekposten waar ze recht op hebben. Door slim gebruik te maken van deze aftrekken, kun je flink besparen op je belastingaangifte. In deze blog bespreken we de meest voorkomende belastingaftrekken waar je mogelijk recht op hebt, zodat je niets misloopt tijdens je aangifte.

1. Hypotheekrenteaftrek

Een van de bekendste belastingaftrekken is de hypotheekrenteaftrek. Als je een eigen woning hebt en daarvoor een hypotheek hebt afgesloten, kun je de betaalde rente aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit kan je een aanzienlijke belastingbesparing opleveren, vooral als je een hoge hypotheekrente betaalt. Houd er wel rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek de laatste jaren wordt afgebouwd, waardoor je mogelijk minder kunt aftrekken dan voorheen.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

2. Zorgkosten

Bepaalde zorgkosten die je zelf hebt betaald en die niet worden vergoed door je zorgverzekering, kunnen ook aftrekbaar zijn. Dit kan gaan om kosten voor medicijnen, hulpmiddelen, tandartsbehandelingen of reiskosten naar het ziekenhuis. De aftrekbare zorgkosten moeten wel boven een bepaald drempelbedrag uitkomen, afhankelijk van je inkomen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken welke zorgkosten je kunt opvoeren en of je aan de voorwaarden voldoet.

3. Reiskosten openbaar vervoer

Als je regelmatig met het openbaar vervoer naar je werk reist en geen vergoeding van je werkgever krijgt, kun je mogelijk gebruikmaken van de aftrek voor reiskosten. Dit geldt alleen voor woon-werkverkeer en als de afstand minimaal tien kilometer per enkele reis is. Je moet kunnen aantonen dat je de kosten zelf hebt gemaakt, bijvoorbeeld met een openbaarvervoerverklaring of reisoverzicht van je OV-chipkaart.

Photo by Lukas Boekhout on Unsplash

4. Giften aan goede doelen

Giften die je doet aan erkende goede doelen of instellingen kun je aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit geldt voor zowel eenmalige als periodieke giften, mits de instelling een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) heeft. Voor eenmalige giften geldt een drempelbedrag, maar bij periodieke giften kun je het volledige bedrag aftrekken, zolang deze vastgelegd zijn voor minimaal vijf jaar.

5. Studie- en opleidingskosten

Volg je een studie of opleiding die gericht is op je (toekomstige) beroep? Dan kun je de gemaakte kosten onder bepaalde voorwaarden aftrekken. Denk hierbij aan collegegeld, cursusgeld of de kosten van studieboeken en materialen. Belangrijk is dat je geen recht hebt op studiefinanciering of een andere vergoeding voor deze kosten. Vanaf 2022 is de regeling voor aftrekbare studiekosten vervangen door het STAP-budget, maar voor sommige kosten uit voorgaande jaren kan de oude regeling nog van toepassing zijn.

6. Partneralimentatie

Als je partneralimentatie betaalt aan je ex-partner, kun je dit bedrag aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit geldt alleen voor alimentatie die is afgesproken in een officiële overeenkomst of door de rechter is bepaald. Kinderalimentatie is echter niet aftrekbaar. Voor degenen die partneralimentatie ontvangen, geldt dat het juist als inkomen wordt gezien en dus belastbaar is.

7. Kosten voor arbeidsongeschiktheid

Wanneer je door ziekte of een handicap extra kosten moet maken om je werk te kunnen doen, kun je deze kosten in sommige gevallen aftrekken. Dit geldt bijvoorbeeld voor aanpassingen aan je werkplek, hulpmiddelen of vervoer. De kosten moeten direct verband houden met je werk en kunnen niet worden vergoed door je werkgever of zorgverzekeraar.

Photo by Yuri Krupenin on Unsplash

8. Kosten voor een thuiswerkplek

Met de toename van thuiswerken als gevolg van de coronapandemie, is er meer aandacht gekomen voor de kosten die je maakt voor je thuiswerkplek. Kosten voor bijvoorbeeld kantoorbenodigdheden, ergonomische stoelen of een goed bureau kun je mogelijk aftrekken. Dit is echter alleen mogelijk als deze kosten niet door je werkgever worden vergoed en ze direct verband houden met je werk.

9. Aftrek voor zelfstandig ondernemers

Als zelfstandig ondernemer heb je recht op een aantal specifieke aftrekken, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek (als je net begint) en de MKB-winstvrijstelling. Deze aftrekken helpen je om de belastbare winst te verlagen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Daarnaast kun je als ondernemer ook investeringsaftrekken toepassen, zoals de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, als je investeert in bedrijfsmiddelen.

10. Levensonderhoud van kinderen

Als je kosten maakt voor het levensonderhoud van je kinderen, zoals voor studerende kinderen die niet meer thuis wonen, kun je onder bepaalde voorwaarden deze kosten aftrekken. De voorwaarden voor deze aftrek zijn streng, en het is belangrijk om te controleren of je aan de specifieke eisen voldoet. Deze aftrekpost wordt vaak over het hoofd gezien, maar kan toch een flinke besparing opleveren als je ervoor in aanmerking komt.

Tot slot

Er zijn tal van belastingaftrekken waar je mogelijk recht op hebt, en door hier goed naar te kijken kun je je belastingaangifte optimaliseren. Of het nu gaat om zorgkosten, reiskosten, studiekosten of giften, elke aftrekpost kan helpen om je belastbaar inkomen te verlagen en minder belasting te betalen. Het loont daarom om je goed te verdiepen in de verschillende aftrekposten en te zorgen dat je niets misloopt. Als je twijfelt of je ergens recht op hebt, kan het raadzaam zijn om een belastingadviseur in te schakelen.

Lees alle blogs